Hopp til innhold

Beskytter dyr med World Land Trust

Flexiteek er stolte av å samarbeide med World Land Trust! Til tross for at vi støtter deres "Plant et tre"-program, er det ikke bare trær som får støtte. I tillegg til å ha en positiv innvirkning på miljøet, utvider de plantede trærne fragmenterte habitater for fugler, reptiler og pattedyr som har blitt tvunget inn i stadig mindre områder. Dette større spekteret av sammenhengende habitater gir rom for økt biologisk mangfold, mindre konkurranse om maten og lavere risiko for konflikter mellom dyr og mennesker.

I tidligere blogger har vi fremhevet stedene som dette programmet støtter. For eksempel Atlanterhavsskogen, D'ering-Dibru Saikhowa Elephant Corridor og Kaukasus Wildlife Refuge. Disse bloggene tar for seg truslene mot disse områdene, støtten de mottar og fordelene for lokalsamfunnene.

I denne bloggen vil vi imidlertid se nærmere på dyrene som lever på disse utrolige stedene. Mange av disse dyrene er klassifisert som utrydningstruede og sårbare av International Union for Conservation of Nature (ICUN). Disse dyrene spenner fra de ikoniske bengalske tigrene til de mindre kjente gullhalede papegøyene. Uansett klassifisering, status eller publisitet er Flexiteek stolte av å jobbe sammen med World Land Trust for å støtte hvert og ett av disse dyrene!

Atlanterhavsskogen - Brasil

Sørlig ulledderkoppape

Denne utrydningstruede primaten omtales ofte som den største i hele Amerika. Dette lodne pattedyret har en hudflekk på halen som fungerer som en gripepute når den klatrer langs tretoppene. Mesteparten av dietten består av blader og frukt. Edderkoppaper lever gjerne i grupper på 25 individer bestående av beslektede hanner, og unge hunner slutter seg til andre grupper. Det finnes bare rundt 1300 individer igjen på grunn av omfattende ødeleggelse av leveområder og jakt.

Lavlandstapir

Den sårbare lavlandstapiren ble gjeninnført i Atlanterhavsskogen av WLT og deres lokale partner REGUA, etter å ha vært fraværende i 100 år. Med en gjennomsnittshøyde på 30-43 cm er det en overraskelse å høre at lavlandstapiren er i samme familie som de mye større neshornene. Selv om de vanligvis er landdyr, er lavlandstapirer sterke svømmere som kan holde seg nedsenket på dypt vann for å unngå rovdyr. Antallet lavlandstapirer er truet av avskoging, jakt og konkurranse med husdyr.

Kronet ensom ørn

Kronørnen har vært klassifisert som utrydningstruet siden 2016. Disse fuglene har et ekstraordinært skrik, en lang, høylytt fløyte, som kan høres på 2 km avstand! Dietten deres består av andre fugler, små pattedyr, reptiler og fisk, og de jakter fortsatt fra en sitteplass hvor de sporer byttet sitt. Kongeørnen står overfor mange trusler, blant annet ødeleggelse av leveområder og direkte forfølgelse.

Gullhalet papegøye

Denne papegøyearten er ansett som sårbar. Papegøyepapegøyer er den minste papegøyearten med et vingespenn på gjennomsnittlig 16 cm og en vekt på bare 60-70 g. De har vanligvis en grønn og gul blanding av fjær. Skriket deres minner om en måkeflokk, men i motsetning til måker er de stille når de sitter på huk, og blir bare høylytte når de flyr.

Brasiliansk slangehalsskilpadde

Vi følger temaet smådyr. Den sårbare brasilianske slangehalsskilpadden regnes som den minste av ferskvannskilpaddene, og måler i gjennomsnitt 20 cm. De lever gjerne i kaldtvannsbekker i høylandet, der de bruker hull i skogdekket til å sole seg i solen. De er imidlertid truet av kommersiell hogst som fører til tap av habitat og vannforurensning.

D'ering-Dibru Saikhowa Elephant Corridor - India

Bengalsk tiger

Disse voldsomme, utrydningstruede dyrene er de største av alle de store katteartene, med voksne dyr som kan bli opptil 3 meter lange, og de kan veie over 250 kg som de holder ved like ved å spise 10-25 kg kjøtt om dagen! De er kjøttetende og bruker forfølgelses- og bakholdsmetoden. De største truslene mot tigerens overlevelse er krypskyting og tap av leveområder. Alle underartene av tigeren lever i bare 7 % av sitt opprinnelige historiske habitat.

Asiatisk elefant

Det finnes færre enn 50 000 asiatiske elefanter i naturen, og de anses som utrydningstruede av Den internasjonale naturvernunionen (IUCN). De anses ofte for å være tettere knyttet til den utdødde ullmammuten enn sine nærmere slektninger, de afrikanske elefantene. Asiatiske elefanter er vanligvis mye mindre enn de afrikanske underartene, men bruker likevel nitten timer om dagen på å spise gress, røtter og bark. Elefanter blir ofte omtalt som økosystemingeniører fordi de rydder store vegetasjonsområder og skaper rom for vekst. Den største trusselen mot elefanter, ved siden av tap av leveområder, er konflikter mellom mennesker og dyr, som ofte drives inn i befolkede områder på grunn av mindre leveområder, noe som resulterer i ødeleggelse av eiendom og noen ganger liv, og som fører til gjengjeldelsesaksjoner fra innbyggerne i landsbyene.

Indisk leopard

Den indiske leoparden, som anses som sårbar, har unike store rosetter som dekorerer kroppen. De er solitære dyr som jakter opportunistisk, men leoparden selv blir ofte jaktet på og tjuvjaget. I løpet av 16 år ble mer enn 3000 leoparder tjuvjaktet bare i India. Leoparden merker også de negative effektene av tap av leveområder mer enn andre arter, siden den er avhengig av trær for å klatre og finne skjul. Den indiske leoparden har nylig blitt tatt opp til vurdering av IUCN på grunn av rapporter om at det finnes mindre enn 10 000 voksne dyr i naturen.

Bengalsk florikan

Disse sjeldne fuglene er klassifisert som kritisk truet, og i 2017 fantes det mindre enn 1 000 av dem i naturen. De er ofte kjent for sitt forseggjorte kurtiseringsprogram, der hannene i løpet av noen få måneder mellom mars og mai utfører en konkurranseoppvisning i grupper på minst 7. På grunn av invasjonen av konkurrerende arter og tap av leveområder, ofte som følge av omlegging til jordbruksland og plantasjer, fortsetter imidlertid antallet å synke. Atlanterhavsskogen er et anerkjent hekkeområde for disse intrikate fuglene, noe som understreker behovet for å beskytte dem.

Western Hoolock Gibbon

En av Asias mest utrydningstruede primater er Western Hoolock Gibbon. De skiller seg fra andre aper på grunn av de lange armene og den tette behåringen. Disse musikalske dyrene er også kjent for sine høye rop, ofte unisont, som en del av duettrop som brukes til å markere territoriet deres. De har en tendens til å ha vekslende høye og lave toner som ropes raskt, og som blir raskere for hvert rop, noe som resulterer i en hypnotiserende melodi.

Kaukasus Wildlife Refuge - Armenia

Kaukasisk leopard

Den kaukasiske leoparden (også kjent som persisk leopard) er klassifisert som utrydningstruet og er den største av de åtte underartene av leoparder. De har en tendens til å forfølge og angripe byttedyr. Kaukasisk leopard er vanligvis nattaktiv, men hvis det ikke er andre store rovdyr i nærheten, kan den bevege seg mer gjennom dagen. De holder gjerne til i avsidesliggende, fjellrike habitater. Det antas å være mindre enn 1000 kaukasiske leoparder i naturen, ettersom deres valg av habitat gjør dem mer sårbare for fragmentering av habitatet. Den unike pelsen gjør dem også til et mål for krypskyttere og pelshandlere.

Syrisk brunbjørn

Denne lille underarten av brunbjørn, den syriske brunbjørnen, veier opp til 250 kg. Den har en tendens til å ha lysere pels enn sine andre slektninger, og er den eneste bjørnen i verden som har hvite klør. De har en tendens til å spise altetende mat og kan bli fristet til å spise husdyr når de kommer inn på jordbruksland. Det finnes begrenset statistikk for denne arten, men et grovt estimat av bestanden er ca. 400-600 individer. Det er funnet unger av syrisk brunbjørn i det beskyttede armenske området, noe som gir et mer optimistisk syn på artens overlevelse som underart.

Egyptisk gribb

Denne utrydningstruede arten er også kjent som "Faraos høne" på grunn av at den er avbildet i hieroglyfer og beskyttet i henhold til gammel faraonisk lov. Den minste av gribbene, med et vingespenn på 155-170 cm, er på ingen måte skånsom. De lever vanligvis av åtsler og råtnende kjøtt, i tillegg til at de er opportunistiske matere. De kan fly over 80 km daglig for å finne mat. Den egyptiske gribben er også svært intelligent, og den bruker steiner til å knekke egg og kvister til å samle ulltråder. Den største trusselen er at de utsettes for giftstoffer. På verdensbasis har gåsegribben opplevd en nedgang i bestanden på 50-79 % i løpet av tre generasjoner. Refugiet har blitt anerkjent som en hekkeplass, og støtte fra WLT bidrar til å beskytte disse fuglene.

Armensk mouflon

Den armenske muflon er en villsau som antas å være stamfar til alle tamme saueraser. De er for tiden ikke klassifisert på grunn av utilstrekkelige data. Selv om det finnes et grovt estimat på at det finnes rundt 250 av dem i Armenia. Mufflonene er ofte ikke-territorielle og promiskuøse, og de får ofte tvillinger ved hver drektighet. Med god balanse lever de gjerne i bratte fjellområder som tilbyr egnet beite. Den største trusselen kommer fra dens etterkommere, de moderne tamsauerasene, på grunn av konkurransen om mat, forflytning av beitedyr og risikoen for overføring av sykdommer.

Eurasisk gaupe

Denne store underarten av gaupe veier vanligvis 18-36 kg. De er unnvikende og ensomme skapninger som er aktive ved daggry og i skumringen. Livsstilen deres understøttes av dyrets skarpe hørsel og syn. Reviret til en hanngaupe kan variere mellom 100 km² og 1000 km², noe som inkluderer 1-2 hunngauper. Dette gjør deres kommunikasjonsevner enda viktigere, for selv om de ikke kan brøle, kan de mjaue, hvese og spinne. I paringstiden utstøter de et høyt paringsrop. Selv om bevaringsstatusen deres ble nedgradert i 2008 fra nær truet til minst truet, opplever de fortsatt trusler, hovedsakelig på grunn av krypskyttere og tap av habitat.

Ved å plante trær får alle disse fantastiske dyrene et hjem og et tryggere sted å bo, og det skaper mer tilgjengelige habitater og forbinder landområder, reduserer konkurransen om ressurser og artsfrender, begrenser sykdomsoverføring og øker det genetiske mangfoldet, noe som gir bedre overlevelseschanser.

Vil du støtte World Land Trust og dyrene de bidrar til å beskytte? Besøk her for å donere, eller her for å bli med i Plant et tre-programmet .

Finn ut mer om Flexiteeks miljøengasjement her.

Last ned PDF-versjonen av denne profilen her.

Trenger du mer hjelp?

Vi ønsker kontinuerlig å utvide nettverket vårt ved å introdusere distributører eller sekundære distributører for å tilby produktene våre til en bredere kundebase.