Skyddar djur med World Land Trust
Flexiteek är stolta över att arbeta med World Land Trust! Trots att vi stödjer deras "Plant A Tree"-program är träd inte det enda djurlivet som får stöd. Förutom att de planterade träden har en positiv inverkan på miljön, utökar de fragmenterade livsmiljöer för fåglar, reptiler och däggdjur som har tvingats in i allt mindre områden. Detta bredare utbud av sammanhängande livsmiljöer ger utrymme för ökad biologisk mångfald, mindre konkurrens om föda och minskar risken för konflikter mellan djur och människor.
Tidigare bloggar har belyst de platser som detta program stöder. Till exempel Atlantskogen, D'ering-Dibru Saikhowa Elephant Corridor och Caucasus Wildlife Refuge. I dessa bloggar beskrivs hoten mot dessa områden, det stöd de får och fördelarna för lokalsamhällena.
Den här bloggen kommer dock att ta en närmare titt på de djur som lever på dessa otroliga platser. Många av dessa djur klassificeras som utrotningshotade och sårbara av Internationella naturvårdsunionen (ICUN). Dessa djur sträcker sig från de ikoniska bengaliska tigrarna till de mindre kända papegojorna med gyllene svansar. Oavsett deras klassificering, status eller publicitet är Flexiteek stolta över att arbeta tillsammans med World Land Trust för att stödja vart och ett av dessa djur!
Atlantskogen - Brasilien
Sydlig ullspindelapa
Denna utrotningshotade primat kallas ofta för den största i hela Amerika. Detta fluffiga däggdjur har en hudfläck på svansen som fungerar som en greppdyna när den klättrar längs trädtopparna. Större delen av kosten består av löv och frukter. Spindelapor tenderar att leva i grupper om tjugofem individer av besläktade hanar, med unga honor som ansluter sig till andra grupper. Det finns bara cirka 1.300 individer kvar på grund av utbredd förstörelse av livsmiljöer och jakt.
Låglandstapir
Den sårbara låglandstapiren återinfördes till Atlantskogen av WLT och deras lokala partner REGUA, efter att ha varit frånvarande i 100 år. Med en genomsnittlig längd på 30-43 tum är det en överraskning att få veta att låglandstapirer tillhör samma familj som de mycket större noshörningarna. Även om de typiskt sett är landdjur är låglandstapirer starka simmare som kan hålla sig under vattenytan för att undvika rovdjur. Antalet låglandstapirer hotas av skogsskövling, jakt och konkurrens med tamboskap.
Kronad solitärörn
Den kronade solitärörnen har klassificerats som utrotningshotad sedan 2016. Dessa fåglar har ett extraordinärt läte, en lång hög vissling, som kan höras på 2 km avstånd! Deras diet består av andra fåglar, små däggdjur, reptiler och fiskar, och de jagar fortfarande från en sittpinne där de spårar sitt byte. Den kronade solitärörnen står inför många hot, bland annat förstörelse av livsmiljöer och direkt förföljelse.
Papegoja med gyllene svans
Denna art av papegoja har bedömts vara sårbar. Papegojungar är den minsta papegojarten med ett vingspann på i genomsnitt 16 cm och en vikt på endast 60-70 g. De har vanligtvis en grön och gul blandning av fjädrar. Deras läte påminner om en flock fiskmåsar, men till skillnad från fiskmåsar är de tysta när de sitter uppflugna och blir bara högljudda när de flyger.
Brasiliansk ormhalsad sköldpadda
Vi följer temat med små djur. Den sårbara brasilianska ormhalssköldpaddan anses vara den minsta av sötvattenssköldpaddorna och mäter i genomsnitt 20 cm. De brukar leva i kallvattenflöden på höglandet och utnyttja luckor i skogstäcket för att sola sig. De hotas dock av kommersiell skogsavverkning som orsakar förlust av livsmiljöer och vattenföroreningar.

Elefantkorridoren D'ering-Dibru Saikhowa - Indien
Bengalisk tiger
Dessa utrotningshotade djur är de största av alla stora kattarter, med vuxna djur som mäter upp till 3 meter i längd och kan väga över 250 kg, vilket upprätthålls genom att de äter 10-25 kg kött om dagen! Som köttätande varelser använder de förföljelse- och bakhållsmetoden. De största hoten mot deras överlevnad är tjuvjakt och förlust av livsmiljöer. Alla underarter av tigrar lever i bara 7% av sin ursprungliga historiska livsmiljö.
Asiatisk elefant
Med färre än 50.000 asiatiska elefanter i det vilda anses de vara utrotningshotade av Internationella naturvårdsunionen (IUCN). De anses ofta ha ett närmare samband med den utdöda ullhåriga mammuten än med sina närmare släktingar, de afrikanska elefanterna. Asiatiska elefanter tenderar att vara mycket mindre än de afrikanska underarterna men tillbringar ändå nitton timmar om dagen med att äta gräs, rötter och bark. Elefanter beskrivs ofta som ekosystemingenjörer som rensar stora områden från vegetation och skapar utrymme för tillväxt. Deras största hot vid sidan av förlusten av livsmiljöer är konflikter mellan människor och djur som ofta drivs in i befolkade områden på grund av mindre livsmiljöer, vilket leder till förstörelse av egendom och ibland liv, vilket leder till vedergällning från invånarna i byarna.
Indisk leopard
Den indiska leoparden, som anses vara sårbar, har unika stora rosetter som dekorerar deras kropp. De är ensamlevande djur och jagar opportunistiskt, men leoparderna själva jagas och tjuvjagas ofta. Under 16 år tjuvsköts mer än 3.000 leoparder bara i Indien. De känner av de negativa effekterna av habitatförlust mer än andra arter eftersom de är beroende av träd för att klättra och söka skydd. Den indiska leoparden har nyligen tagits upp till granskning av IUCN på grund av rapporter om mindre än 10.000 vuxna djur i naturen.
Bengalisk florikan
Dessa sällsynta fåglar klassificeras som akut utrotningshotade, med färre än 1.000 i naturen 2017. De är ofta kända för sin utstuderade uppvaktning där hanarna inom loppet av några månader mellan mars och maj utför en tävlingsinriktad uppvisning i grupper om minst 7. På grund av invasionen av konkurrerande arter och förlust av livsmiljöer, ofta genom omvandling till jordbruksmark och plantager, fortsätter dock antalet att minska. Atlantskogen är en erkänd häckningsplats för dessa intrikata fåglar, vilket understryker behovet av att skydda dem.
Western Hoolock Gibbon
En av Asiens mest utrotningshotade primater är Western Hoolock Gibbon. De skiljer sig från andra apor på grund av sina långa armar och täta hår. Dessa musikaliska djur är också kända för sina höga läten, ofta unisont, som en del av duettläten som används för att markera deras territorium. De tenderar att ha omväxlande höga och låga toner som ropas snabbt och blir snabbare med varje rop, vilket resulterar i en hypnotiserande ljudmelodi.

Kaukasus viltreservat - Armenien
Kaukasisk leopard
Den kaukasiska leoparden (även känd som persisk leopard), som klassificeras som utrotningshotad, är den största av de åtta leopardunderarterna. De tenderar att använda en förföljelse och attackmetoder för bytesdjur. Kaukasiska leoparder tenderar att vara nattaktiva, men om det inte finns några andra stora rovdjur kan de röra sig mer under dagen. De tenderar att hålla till i avlägsna, bergiga miljöer. Det tros finnas färre än 1.000 kaukasiska leoparder i det vilda eftersom deras val av livsmiljö utsätter dem för ökad sårbarhet för fragmentering av livsmiljöer. Deras unika päls gör också att de blir måltavla för tjuvjägare och pälshandlare.
Syrisk brunbjörn
Denna lilla underart av brunbjörn, den syriska brunbjörnen, väger upp till 250 kg. Den tenderar att ha ljusare päls än sina andra släktingar och är den enda björnen i världen som har vita klor. De tenderar att äta en allätande diet och kan frestas att äta boskap när de kommer till jordbruksmark. Det finns begränsad statistik tillgänglig för denna art, men en grov uppskattning av populationen är cirka 400-600. Syriska brunbjörnsungar har identifierats inom det skyddade armeniska området, vilket ger en mer optimistisk syn på deras överlevnad som underart.
Egyptisk gam
Denna utrotningshotade art är också känd som "faraos kyckling" på grund av sin avbildning i hieroglyfer och skydd enligt forntida faraonisk lag. Den minsta av gamar, med ett vingspann på 155-170 cm, är inte på något sätt mild. De livnär sig vanligtvis på kadaver, ruttnande kött, och fungerar även som opportunistisk matare. De kan flyga över 80 km dagligen för att hitta mat. Den egyptiska gamen är också mycket intelligent och använder stenar för att knäcka ägg och kvistar för att samla ulltrådar. Det mest framträdande hotet mot dem brukar vara att de utsätts för gifter. Egyptiska gamar har upplevt en global populationsnedgång på 50-79% under tre generationer. Refugiet har erkänts som en häckningsplats och stöd från WLT hjälper till att skydda dessa fåglar.
Armenisk muflon
Armenisk mufflon är ett vildfår som anses vara förfader till alla inhemska fårraser. De är för närvarande inte klassificerade på grund av otillräckliga data. Även om det finns en grov uppskattning av att det finns cirka 250 i Armenien. Moufloner tenderar att vara icke-territoriella och promiskuösa och får ofta tvillingar vid varje graviditet. Med god balans tenderar de att leva på branta berg som ger lämpligt bete. Dess största hot kommer från dess ättlingar, de moderna tamfårraserna, på grund av konkurrensen om föda, förflyttning för födosök och risken för överföring av sjukdomar.
Eurasiskt lodjur
Denna stora Lynx-underart väger i allmänhet 18-36 kg. De är svårfångade och ensamma varelser som är aktiva i gryningen och skymningen. Deras livsstil underlättas av att de har en mycket god hörsel och syn. En Eurasion Lynx-hans utbredningsområde kan variera mellan 100 km² och 1 000 km², vilket inkluderar 1 - 2 honors hemområden. Detta gör deras kommunikationsförmåga ännu viktigare, för även om de inte kan ryta kan de mjaua, väsa och spinna. Under parningssäsongen avger de ett högt parningsläte. Även om deras bevarandestatus nedgraderades 2008 från Near Threatened till Least Concern, upplever de fortfarande hot, främst på grund av tjuvskyttar och förlust av livsmiljöer.

Trädplantering ger ett hem och en säkrare plats för alla dessa fantastiska djur, skapar mer tillgängliga livsmiljöer och sammankopplar landområden, minskar konkurrensen om resurser och partners, begränsar sjukdomsöverföring och ökar den genetiska mångfalden, vilket leder till en förbättrad chans att överleva.
Vill du stödja World Land Trust och de djur som de hjälper till att skydda? Besök här för att donera, eller här för att gå med i Plant A Tree-programmet .
Läs mer om Flexiteeks miljöengagemang här.