Dieren beschermen met World Land Trust
Flexiteek is er trots op samen te werken met World Land Trust! Ondanks dat we hun 'Plant een boom'-programma steunen, zijn bomen niet de enige dieren die worden gesteund. De geplante bomen hebben niet alleen een positieve invloed op het milieu, maar breiden ook de gefragmenteerde leefgebieden uit voor vogels, reptielen en zoogdieren die in steeds kleinere gebieden zijn gedwongen. Deze grotere verscheidenheid aan met elkaar verbonden habitats biedt ruimte voor een grotere biodiversiteit, minder concurrentie om voedsel en verlaagt de kans op conflicten tussen dieren en mensen.
In eerdere blogberichten is aandacht besteed aan de locaties die door dit programma worden ondersteund. Denk bijvoorbeeld aan het Atlantische Woud, de D’ering-Dibru Saikhowa-olifantencorridor en het Caucasus Wildlife Refuge. In deze blogberichten wordt ingegaan op de bedreigingen voor deze gebieden, de steun die ze ontvangen en de voordelen voor de lokale gemeenschappen.
In deze blog gaan we echter dieper in op de dieren die op deze ongelooflijke plekken leven. Veel van deze dieren zijn door de International Union for Conservation of Nature (ICUN) geclassificeerd als bedreigd en kwetsbaar. Deze dieren variëren van de iconische Bengaalse tijger tot de minder bekende goudstaartpapegaai. Ongeacht hun classificatie, status of publiciteit, is Flexiteek er trots op samen te werken met World Land Trust om elk van deze dieren te ondersteunen!
Atlantisch bos - Brazilië
Zuidelijke Wollige Spinaap
Deze bedreigde primaat wordt vaak de grootste van heel Amerika genoemd. Dit wollige zoogdier heeft een stukje huid op zijn staart, dat dient als grijpvlak om langs de boomtoppen te klimmen. Zijn dieet bestaat voornamelijk uit bladeren en vruchten. Spinapen leven meestal in groepen van vijfentwintig individuen van verwante mannetjes, waarbij jonge vrouwtjes zich bij andere groepen voegen. Er zijn nog maar ongeveer 1300 exemplaren over als gevolg van de grootschalige vernietiging van habitats en de jacht.
Laagland tapir
De kwetsbare laaglandtapir werd na 100 jaar afwezigheid opnieuw geïntroduceerd in het Atlantische woud door WLT en hun lokale partner REGUA. Met een gemiddelde lengte van 30-43 centimeter is het een verrassing te horen dat laaglandtapirs tot dezelfde familie behoren als de veel grotere neushoorns. Hoewel het typisch landdieren zijn, zijn laaglandtapirs sterke zwemmers die onder water kunnen blijven in diep water om roofdieren te ontwijken. De populatie van de laagland tapir wordt bedreigd door ontbossing, jacht en concurrentie met vee.
Gekroonde solitaire adelaar
De kroonarend is sinds 2016 geclassificeerd als bedreigd. Deze vogels hebben een bijzondere roep, een lange hoge fluit, die op 2 km afstand te horen is! Hun dieet bestaat uit andere vogels, kleine zoogdieren, reptielen en vissen, ze jagen nog steeds vanaf een baars waar ze hun prooi volgen. De gekroonde solitaire adelaar wordt met veel bedreigingen geconfronteerd, waaronder vernietiging van habitats en directe vervolging.
Goudstaartpapegaai
Deze papegaaiensoort wordt beschouwd als kwetsbaar. Papegaaiachtigen zijn de kleinste papegaaiensoort met een spanwijdte van gemiddeld 16 cm en een gewicht van slechts 60-70 gram. Ze hebben meestal een groene en gele mix van veren. Hun roep doet denken aan een zwerm meeuwen, maar in tegenstelling tot meeuwen zijn ze stil als ze neergestreken zijn en worden ze pas vocaal als ze vliegen.
Braziliaanse slangenhalsschildpad
In navolging van het thema kleine dieren. De kwetsbare Braziliaanse slangenhalsschildpad wordt beschouwd als de kleinste zoetwaterschildpad, met een gemiddelde lengte van 20 cm. Ze leven meestal in koudwaterstroompjes in het hoogland, waar ze zich kunnen koesteren in de zon. Ze worden echter bedreigd door commerciële houtkap die habitatverlies en watervervuiling veroorzaakt.

D'ering-Dibru Saikhowa Olifantencorridor - India
Bengaalse tijger
Deze woeste bedreigde dieren zijn de grootste van alle grote katachtigen. Volwassen dieren zijn tot wel 3 meter lang en kunnen meer dan 250 kg wegen door het eten van 10-25 pond vlees per dag! Als vleesetende dieren gebruiken ze de besluip- en hinderlaagmethode. De grootste bedreigingen voor hun overleving zijn stroperij en habitatverlies. Alle ondersoorten van de tijger leven in slechts 7% van hun oorspronkelijke historische habitat.
Aziatische olifant
Met minder dan 50.000 Aziatische olifanten in het wild worden ze door de International Union for the Conservation of Nature (IUCN) als bedreigd beschouwd. Er wordt vaak gedacht dat ze nauwer verwant zijn aan de uitgestorven Wolharige Mammoet dan hun nauwere verwanten, Afrikaanse olifanten. Aziatische olifanten zijn veel kleiner dan de Afrikaanse ondersoort, maar eten nog steeds negentien uur per dag gras, wortels en schors. Olifanten worden vaak geprezen als ecosysteemingenieurs die grote gebieden vrijmaken van vegetatie en zo ruimte creëren voor groei. Hun grootste bedreiging naast habitatverlies is het conflict tussen mens en dier, dat vaak naar bewoonde gebieden wordt gedreven vanwege de kleinere habitats, wat resulteert in de vernietiging van eigendommen en soms levens, wat vergeldingsacties uitlokt van de bewoners van de dorpen.
Indische luipaard
De Indische luipaard, die als kwetsbaar wordt beschouwd, heeft unieke grote rozetten op zijn lichaam. Het zijn solitaire dieren die opportunistisch jagen, maar de luipaarden zelf worden vaak bejaagd en gestroopt. In 16 jaar tijd zijn er alleen al in India meer dan 3000 luipaarden gestroopt. Ze voelen ook meer dan andere diersoorten de negatieve effecten van habitatverlies omdat ze afhankelijk zijn van bomen om in te klimmen en dekking te zoeken. De Indische luipaard is onlangs ter beoordeling voorgelegd aan de IUCN vanwege meldingen van minder dan 10.000 volwassen dieren in het wild.
Bengaals Floricaan
Deze zeldzame vogels zijn geclassificeerd als ernstig bedreigd, met minder dan 1.000 in het wild in 2017. Ze staan vaak bekend om hun uitgebreide balts waarbij de mannetjes binnen een paar maanden tussen maart en mei een concurrerende vertoning geven in groepen van minstens 7. Door de invasie van concurrerende soorten en het verlies van habitat, vaak door omzetting naar landbouwgrond en plantages, blijft hun aantal echter dalen. Het Atlantische woud is een erkende broedplaats voor deze ingewikkelde vogels, wat de noodzaak benadrukt om ze te beschermen.
Westelijke Hoolock Gibbon
Een van de meest bedreigde primaten in Azië is de Western Hoolock Gibbon. Ze zijn te onderscheiden van andere apen door hun lange armen en dichte beharing. Deze muzikale dieren staan ook bekend om hun luide roep, vaak in unisono, als onderdeel van duetroepen die worden gebruikt om hun territorium af te bakenen. Ze hebben de neiging om afwisselend hoge en lage tonen te roepen die snel en met elke roep sneller worden, wat resulteert in een hypnotiserend klinkende melodie.

Toevluchtsoord voor wilde dieren in de Kaukasus - Armenië
Kaukasisch luipaard
De Kaukasische luipaard (AKA Perzische luipaard), geclassificeerd als bedreigd, is de grootste van de acht luipaardsoorten. Ze hebben de neiging om prooidieren te besluipen en aan te vallen. Kaukasische luipaarden hebben de neiging om 's nachts te leven, maar als er geen andere grote roofdieren zijn, kan er overdag meer beweging zijn. Ze verblijven meestal in afgelegen, bergachtige habitats. Er wordt gedacht dat er minder dan 1.000 Kaukasische luipaarden in het wild leven, omdat ze door hun habitatkeuze kwetsbaarder zijn voor habitatversnippering. Door hun unieke vacht zijn ze ook het doelwit van stropers en de bonthandel.
Syrische Bruine Beer
Deze kleine ondersoort van de bruine beer, de Syrische bruine beer, weegt tot 250 kg. Hij heeft een lichtere vachtkleur dan zijn andere verwanten en is de enige beer ter wereld met witte klauwen. Ze volgen een omnivoor dieet en kunnen in de verleiding komen om vee te eten als ze landbouwgrond betreden. Er zijn weinig statistieken beschikbaar over deze soort, maar een ruwe schatting van de populatie is ongeveer 400-600. Syrische bruine berenwelpen zijn geïdentificeerd in het beschermde Armeense land, waardoor er optimistischer vooruitzichten zijn over hun overleving als ondersoort.
Egyptische gier
Deze bedreigde diersoort staat ook bekend als 'Farao's kip' vanwege de afbeelding in hiërogliefen en de bescherming onder de oude faraonische wet. De kleinste gier, met een spanwijdte van 155-170 cm, is zeker niet zachtaardig. Ze voeden zich meestal met aas, rottend vlees en opportunistische voedseleters. Ze kunnen dagelijks meer dan 80 km vliegen om voedsel te vinden. De Egyptische gier is ook erg intelligent en gebruikt stenen om eieren open te breken en twijgen om wol te verzamelen. Hun grootste bedreiging is de blootstelling aan gifstoffen. De populatie Egyptische gieren is in drie generaties wereldwijd met 50-79% afgenomen. De Refuge is erkend als broedgebied en de steun van WLT helpt om deze vogels te beschermen.
Armeense Mouflon
De Armeense Mouflon is een wild schaap, waarvan wordt gedacht dat het de voorouder is van alle gedomesticeerde schapenrassen. Ze zijn momenteel niet geclassificeerd vanwege onvoldoende gegevens. Hoewel er een ruwe schatting is dat er ongeveer 250 in Armenië leven. Mouflons zijn over het algemeen niet-territoriaal en promiscue en krijgen vaak tweelingen per zwangerschap. Met een goed evenwicht leven ze meestal op steile bergen die geschikt grasland bieden. De grootste bedreiging komt van zijn nakomelingen, de moderne gedomesticeerde schapenrassen, vanwege de concurrentie om voedsel, de verplaatsing om te foerageren en het risico op het overbrengen van ziekten.
Euraziatische lynx
Deze grote ondersoort van de Lynx weegt over het algemeen 18-36 kg. Het zijn ongrijpbare en solitaire dieren, die actief zijn bij zonsopgang en zonsondergang. Hun levensstijl wordt ondersteund door het scherpe gehoor en gezichtsvermogen van het dier: . Het verspreidingsgebied van een mannetjesluipaard kan variëren van 100 km² tot 1000 km², waartoe ook 1 tot 2 vrouwtjes behoren. Dit maakt hun communicatieve vaardigheden belangrijker, hoewel ze niet kunnen brullen, kunnen ze wel miauwen, sissen en spinnen. Tijdens het paarseizoen laten ze een luide paringsroep horen. Hoewel hun beschermingsstatus in 2008 werd verlaagd van bijna bedreigd naar minst zorgwekkend, worden ze nog steeds bedreigd, voornamelijk door stropers en habitatverlies.

Het planten van bomen biedt een thuis en een veiligere plek voor al deze geweldige dieren, creëert meer toegankelijke habitats en verbindt gebieden met elkaar, vermindert de concurrentie om middelen en partners, beperkt de overdracht van ziekten en vergroot de genetische diversiteit, wat allemaal resulteert in een verbeterde overlevingskans.
Wil je World Land Trust en de dieren die zij helpen beschermen steunen? Ga naar hier om te doneren, of naar hier om deel te nemen aan het Plant A Tree programma.
Lees hier meer over de inzet van Flexiteek voor het milieu.