Przejdź do treści

Ochrona zwierząt z World Land Trust

Flexiteek z dumą współpracuje z World Land Trust! Pomimo wspierania ich programu "Posadź drzewo", drzewa nie są jedynymi wspieranymi gatunkami dzikiej przyrody. Oprócz pozytywnego wpływu na środowisko, sadzone drzewa poszerzają pofragmentowane siedliska ptaków, gadów i ssaków, które zostały zmuszone do zajmowania coraz mniejszych obszarów. Ten szerszy zakres połączonych siedlisk zapewnia przestrzeń dla większej różnorodności biologicznej, mniejszej konkurencji o pożywienie i zmniejsza ryzyko konfliktów między zwierzętami a ludźmi.

W dotychczasowych wpisach na blogu przedstawiono lokalizacje objęte wsparciem w ramach tego programu. Należą do nich Las Atlantycki, korytarz migracyjny słoni D’ering-Dibru Saikhowa oraz rezerwat dzikiej przyrody na Kaukazie. Wpisy te opisują zagrożenia dla tych obszarów, otrzymywane przez nie wsparcie oraz korzyści dla lokalnych społeczności.

Jednak na tym blogu przyjrzymy się bliżej zwierzętom, które żyją w tych niesamowitych miejscach. Wiele z tych zwierząt zostało sklasyfikowanych jako zagrożone i wrażliwe przez Międzynarodową Unię Ochrony Przyrody (ICUN). Zwierzęta te obejmują zarówno kultowe tygrysy bengalskie, jak i mniej znane papugi o złotych ogonach. Niezależnie od ich klasyfikacji, statusu lub rozgłosu, Flexiteek z dumą współpracuje z World Land Trust, aby wspierać każde z tych zwierząt!

Las Atlantycki - Brazylia

Pająk południowy

Ten zagrożony wyginięciem ssak naczelny jest często określany jako największy w obu Amerykach. Ten włochaty ssak ma płat skóry na ogonie, działający jako poduszka chwytna podczas wspinaczki po koronach drzew. Większość jego diety składa się z liści i owoców. Pająki żyją w grupach liczących dwadzieścia pięć osobników spokrewnionych ze sobą samców, a młode samice dołączają do innych grup. Z powodu powszechnego niszczenia siedlisk i polowań pozostało tylko około 1300 osobników.

Tapir nizinny

Wrażliwy tapir nizinny został ponownie wprowadzony do Lasu Atlantyckiego przez WLT i ich lokalnego partnera REGUA, po 100 latach nieobecności. Przy średnim wzroście 30-43 cali, zaskakujące jest to, że tapiry nizinne należą do tej samej rodziny, co znacznie większe nosorożce. Chociaż tapiry nizinne są typowymi zwierzętami lądowymi, są silnymi pływakami, zdolnymi do pozostawania w zanurzeniu w głębokiej wodzie, aby uniknąć drapieżników. Liczebność tapirów nizinnych jest zagrożona przez wylesianie, polowania i konkurencję ze zwierzętami domowymi.

Orzeł samotnik w koronie

Orzeł samotny w koronie został sklasyfikowany jako zagrożony wyginięciem w 2016 roku. Ptaki te mają niezwykły głos, długi, wysoki gwizd, który można usłyszeć z odległości 2 km! Ich dieta składa się z innych ptaków, małych ssaków, gadów i ryb, nadal polują z okonia, gdzie śledzą swoją zdobycz. Orzeł samotny w koronie stoi w obliczu wielu zagrożeń, w tym niszczenia siedlisk i bezpośrednich prześladowań.

Papuga złotogłowa

Ten gatunek papugi został uznany za narażony na wyginięcie. Papużki nierozłączki to najmniejszy gatunek papug o rozpiętości skrzydeł wynoszącej średnio 16 cm i wadze zaledwie 60-70 g. Zazwyczaj mają zielono-żółtą mieszankę piór. Ich nawoływanie przypomina stado mew, jednak w przeciwieństwie do mew, są ciche, gdy siedzą, a stają się głośne tylko podczas lotu.

Brazylijski żółw szyjny

Podążając za tematem małych zwierząt. Wrażliwy brazylijski żółw szyjny jest uważany za najmniejszego z żółwi słodkowodnych, mierząc średnio 20 cm. Zwykle żyją w zimnych strumieniach wyżynnych, wykorzystując luki w pokrywie leśnej, aby wygrzewać się na słońcu. Są one jednak zagrożone przez komercyjne operacje wyrębu powodujące utratę siedlisk i zanieczyszczenie wody.

D'ering-Dibru Saikhowa Elephant Corridor - Indie

Tygrys bengalski

Te zaciekłe, zagrożone wyginięciem zwierzęta są największymi ze wszystkich gatunków dużych kotów, a ich dorosłe osobniki mierzą do 3 metrów długości i mogą ważyć ponad 250 kg, zjadając 10-25 funtów mięsa dziennie! Jako stworzenia mięsożerne stosują metodę polowania i zasadzki. Największymi zagrożeniami dla ich przetrwania są kłusownictwo i utrata siedlisk. Wszystkie podgatunki tygrysa żyją w zaledwie 7% swojego pierwotnego historycznego siedliska.

Słoń azjatycki

Na wolności żyje mniej niż 50 000 słoni azjatyckich, które zostały uznane za zagrożone przez Międzynarodową Unię Ochrony Przyrody (IUCN). Często uważa się, że są one bliżej spokrewnione z wymarłymi mamutami wełnistymi niż z ich bliższymi krewnymi, słoniami afrykańskimi. Słonie azjatyckie są zwykle znacznie mniejsze niż podgatunek afrykański, ale nadal spędzają dziewiętnaście godzin dziennie jedząc trawę, korzenie i korę. Słonie są często uznawane za inżynierów ekosystemów, usuwając duże obszary roślinności, tworząc miejsce dla wzrostu. Ich największym zagrożeniem, obok utraty siedlisk, jest konflikt między ludźmi a zwierzętami, które często zapędzają się na zaludnione obszary ze względu na mniejsze siedliska, co prowadzi do niszczenia mienia, a czasem życia, co skłania mieszkańców wiosek do działań odwetowych.

Lampart indyjski

Lamparty indyjskie, uznane za zagrożone, mają unikalne duże rozety zdobiące ich ciało. Są zwierzętami samotnymi i polują oportunistycznie, jednak same lamparty są często przedmiotem polowań i kłusownictwa. W ciągu 16 lat w samych Indiach skłusowano ponad 3000 lampartów. Odczuwają one negatywne skutki utraty siedlisk bardziej niż inne gatunki ze względu na ich zależność od drzew do wspinaczki i osłony. Lampart indyjski został niedawno poddany przeglądowi przez IUCN z powodu doniesień o mniej niż 10 000 dorosłych osobników na wolności.

Bengal Florican

Te rzadkie ptaki są sklasyfikowane jako krytycznie zagrożone, z mniej niż 1000 na wolności w 2017 roku. Często słyną z wyszukanych zalotów, podczas których w ciągu kilku miesięcy między marcem a majem samce wykonują konkurencyjny pokaz w grupach liczących co najmniej 7 osobników. Jednak z powodu inwazji konkurencyjnych gatunków i utraty siedlisk, często w wyniku przekształcania gruntów rolnych i plantacji, ich liczba nadal spada. Las Atlantycki jest uznanym miejscem lęgowym tych skomplikowanych ptaków, co podkreśla potrzebę ich ochrony.

Gibbon zachodni

Jednym z najbardziej zagrożonych gatunków naczelnych w Azji jest gibbon zachodni. Można je odróżnić od innych małp człekokształtnych ze względu na długie ramiona i gęstą sierść. Te muzykalne zwierzęta są również znane ze swoich głośnych nawoływań, często unisono, w ramach duetów używanych do oznaczania swojego terytorium. Zwykle mają naprzemiennie wysokie i niskie dźwięki, które dzwonią szybko i stają się szybsze z każdym dzwonkiem, co daje hipnotyzująco brzmiącą melodię.

Schronisko dla dzikich zwierząt na Kaukazie - Armenia

Lampart kaukaski

Lampart kaukaski (AKA lampart perski), sklasyfikowany jako zagrożony, jest największym z ośmiu podgatunków lamparta. Mają tendencję do stosowania metod prześladowania i atakowania zwierząt ofiarnych. Lamparty kaukaskie są zwykle nocne, ale jeśli nie ma innych dużych drapieżników, mogą być bardziej ruchliwe w ciągu dnia. Zwykle zamieszkują odległe, górskie siedliska. Uważa się, że na wolności żyje mniej niż 1000 lampartów kaukaskich, ponieważ ich wybór siedlisk naraża je na zwiększoną podatność na fragmentację siedlisk. Ich unikalne umaszczenie sprawia, że są celem kłusowników i handlu futrami.

Syryjski niedźwiedź brunatny

Ten mały podgatunek niedźwiedzia brunatnego, syryjski niedźwiedź brunatny, waży do 250 kg. Ma zwykle jaśniejszy kolor futra niż jego inni krewni i jest jedynym niedźwiedziem na świecie, który ma białe pazury. Mają tendencję do stosowania diety wszystkożernej i mogą ulec pokusie spożycia zwierząt gospodarskich po wejściu na pola uprawne. Statystyki dotyczące tego gatunku są ograniczone, ale przybliżona liczebność populacji wynosi około 400-600 osobników. Młode syryjskiego niedźwiedzia brunatnego zostały zidentyfikowane na chronionych terenach Armenii, co daje bardziej optymistyczne perspektywy przetrwania tego podgatunku.

Sęp egipski

Ten zagrożony gatunek jest również znany jako "kurczak faraona" ze względu na jego przedstawienie w hieroglifach i ochronę na mocy starożytnego prawa faraońskiego. Ten najmniejszy z sępów, o rozpiętości skrzydeł 155-170 cm, nie jest bynajmniej łagodny. Zwykle żywią się padliną, rozkładającym się mięsem, a także działają jako oportunistyczny karmiciel. Mogą latać ponad 80 km dziennie w poszukiwaniu pożywienia. Sęp egipski jest również bardzo inteligentny, używając kamieni do rozbijania jaj i gałązek do zbierania pasm wełny. Ich największym zagrożeniem jest narażenie na trucizny. Sępy egipskie doświadczyły globalnego spadku populacji o 50-79% w ciągu trzech pokoleń. Schronisko zostało uznane za miejsce lęgowe, a wsparcie ze strony WLT pomaga chronić te ptaki.

Muflon ormiański

Muflon ormiański to dzika owca, uważana za przodka wszystkich domowych ras owiec. Obecnie nie są one klasyfikowane ze względu na niewystarczające dane. Chociaż szacuje się, że w Armenii jest ich około 250. Muflony są zwykle nieterytorialne i rozwiązłe i często mają bliźnięta w każdej ciąży. Przy dobrej równowadze mają tendencję do życia na stromych górach, które zapewniają odpowiednie pastwiska. Największym zagrożeniem dla muflonów są ich potomkowie, współczesne rasy owiec domowych, ze względu na konkurencję o pożywienie, przemieszczanie się w poszukiwaniu pożywienia i ryzyko przenoszenia chorób.

Ryś euroazjatycki

Ten duży podgatunek rysia waży zazwyczaj 18-36 kg. Są to nieuchwytne i samotne stworzenia, aktywne o świcie i zmierzchu. Ich tryb życia jest wspierany przez wyostrzony słuch i wzrok. Zasięg występowania samca rysia eurazjatyckiego może wynosić od 100 km² do 1000 km², co obejmuje 1-2 rewiry samic. To sprawia, że ich umiejętności komunikacyjne są ważniejsze, chociaż nie mogą ryczeć, mogą miauczeć, syczeć i mruczeć. W okresie godowym emitują głośny sygnał godowy. Chociaż ich status ochrony został obniżony w 2008 r. z bliskiego zagrożenia do najmniejszej troski, nadal doświadczają zagrożeń, głównie z powodu kłusowników i utraty siedlisk.

Sadzenie drzew zapewni dom i bezpieczniejsze miejsce dla wszystkich tych niesamowitych zwierząt, tworząc bardziej dostępne siedliska i łącząc kieszenie ziemi, zmniejszając konkurencję o zasoby i partnerów, ograniczając przenoszenie chorób i zwiększając różnorodność genetyczną, a wszystko to skutkuje zwiększoną szansą na przetrwanie.

Chcesz wesprzeć World Land Trust i zwierzęta, które pomagają chronić? Odwiedź tutaj, aby przekazać darowiznę, lub tutaj, aby dołączyć do programu Plant A Tree .

Dowiedz się więcej o zaangażowaniu firmy Flexiteek w ochronę środowiska tutaj.

Pobierz wersję PDF tego profilu tutaj.

Potrzebujesz pomocy?

Nieustannie staramy się rozszerzać naszą sieć poprzez wprowadzanie dystrybutorów lub dystrybutorów wtórnych, aby oferować nasze produkty szerszej bazie klientów.